Prijs per kWh en M3

Elektriciteit

Gas

Naam Voorbeeld prijs in € bij verbruik van 55.000 kWh
Leveringsprijs €  0.06684
Energiebelasting €  008
Totaal exclusief btw €  0.14684
Totaal inclusief btw (21%) €  0.1776
Naam Voorbeeld prijs in € bij verbruik van 6000 M3
Leveringsprijs €  0.27946
Energiebelasting €  0.3437
Totaal exclusief btw €  0.623
Totaal inclusief btw (21%) €  0.753

Iedere afnemer van energie heeft te maken met energieprijzen. De energieprijs komt tot stand door verschillende factoren:

 1. De prijszetting op de energiebeurs (apxendex) op het moment van afsluiten.
  Voor afnemers is dit één van de belangrijkste indicatoren voor de hoogte van de prijszetting. Aangezien er een beurs achter de energieprijs schuilt kunnen verschillende momenten  van aanvragen gedurende het jaar resulteren in verschillende prijszettingen. Veel afnemers vernieuwen het contract tegen het einde van de looptijd en/of tegen het einde van het jaar. De energieprijzen zijn in het voorjaar vaak gunstiger dan in het najaar en in de winterperiode. Enro energy zal daarom voor hun klanten de energiebeurs monitoren en analyseren wat de beste inkoopperiode is.
 2. Het volume.
  Door volumes te ‘’bundelen’’ kunnen energieleveranciers scherpere tarieven afgeven Om die reden kan Enro energy namens een collectief van klanten scherpere tarieven bedingen.
 3. De contractduur.
  Afhankelijk van uw contractduur zullen energieleveranciers een inschatting maken van de te verwachten risico’s, kosten en opbrengsten.
 4. Uw profiel (grootverbruik).
  Leveranciers bepalen uw energieprijs mede op basis van uw profiel. Zij kijken daarbij naar de verdeling van het verbruik tussen dag en nacht.
 5. Vast of variabel.
  Bij variabel schommelen de prijzen en mogen leveranciers de prijzen per half jaar aanpassen. Bij vaste afspraken staan de prijzen gedurende de contractsduur vast.
 6. Einde contract.
  Als u geen contract afsluit met een energieleverancier betaalt u in de meeste gevallen de hoofdprijs! Geen contract betekent namelijk niet dat u variabele prijzen heeft maar dat u een slapende afnemer bent en daar spelen leveranciers op in met een veel te hoge prijszetting.
 7. Voor gas betaald elke afnemer afhankelijk van de regio een toeslag.
  Deze toeslag wordt bepaald door de afstand t.o.v. Slochteren. Hoe dichter een afnemer bij Groningen woont des te goedkoper is de toeslag. Sommige leveranciers spelen met deze toeslag om hun gasprijs te kunnen drukken.
 8. Leveranciers berekenen vastrecht door aan afnemers.
  Deze kosten vinden hun oorsprong in het gebruik van de leidingen en kabels. Deze kosten variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s per maand afhankelijk van de betreffende leverancier.
 9. Bovenop de prijs komen tenslotte nog belastingen en btw.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken